Ålands gymnasium önskar alla en Glad Påsk!

Vilken typ av dator ska jag skaffa för mina studier vid Ålands lyceum?

Undervisningen vid Ålands lyceum blir allt mer digital och fr o m våren 2019 är alla studentexamensprov digitala. Därför måste du som antas till Ålands lyceum eller den högskoleförberedande utbildningshelheten (HUTH) vid Ålands yrkesgymnasium medta bärbar dator.

Fr o m hösten 2019 kommer alla åk 1-studerande som har antagits till Åland lyceum samt de åk 1-studerande från ÅYG som valt HUTH att kunna erhålla ett stipendium om 100 euro för inköp av dator. Stipendiet utbetalas enligt följande:

Studerande i åk 1 uppvisar sin dator för IKT-handledaren vid Ålands lyceum. Då kontrolleras att datorn har den kapacitet som krävs för att klara Abitti, dvs operativsystemet som studentexamensproven bygger på.

Den studerande fyller i en blankett för utbetalning som lämnas till lyceets kansli. Stipendiet betalas till vårdnadshavare. Utbetalning av stipendium påbörjas efter 1 september 2019.

Skolan kan också vid behov låna ut dator under studietiden. Vänligen kontakta rektor senast i samband med skolstarten. 

Studentexamensnämnden har rekommendationer för vilka egenskaper datorn behöver:

 • Datorn ska vara av laptop-modell.
 • Skärmstorleken ska vara minst 13,3" och max 18". Undvik pekskärm (touch).
 • Processorn ska vara av typen 64-bitars x86 och rekommenderad klockfrekvens är minst 2 Ghz eller mer om processorn är enkärnig. Idag har de flesta datorer dock flerkärniga processorer och då räcker det även med lägre klockfrekvens.
 • Arbetsminnet (RAM) ska vara minst 4 GB. 
 • Fysiskt nätverksuttag (Ethernet RJ45). Om datorn saknar detta kan det fungera även med en nätverksadapter som sätts i en USB-port. Behöver testas!
 • Minst 2 st USB-portar var av en USB 3.0 typ. OBS, USB-C med adapter behöver testas. Ju flera USB-portar desto bättre. Provsystemets USB-minne upptar en USB-port och du kanske vill använda en extern mus eller har hörlurar som ska anslutas med USB. Om du har för få USB-portar kan du köpa en USB-hub. Kom dock ihåg att testa att allting fungerar även med denna. Ingen trådlös utrustning får användas vid provtillfället (tangentbord, mus, hörlurar).
 • Hörlurar som ansluts med sladd är obligatoriskt tillbehör. Extern mus är frivilligt tillbehör. Skolan har ett visst antal lånehörlurar ifall du saknar sådana. Det fungerar med hörlurar av såväl in-ear, on-ear som over-ear typ.

En av de viktigaste egenskaperna med datorn är att studentprovssystemet Digabi OS kan startas från ett USB-minne på datorn. Ett bra tips är att göra ett eget USB-minne med Digabi OS på som du kan ta med till affären och testa att det går enkelt att starta datorn från USB-minnet. För testet räcker det att du skapar det som kallas Studerandes sticka.

Vid behov kan du också ta din dator med till IKT-handledaren i skolan och få den testad där. Kom ihåg att du själv ska kunna starta datorn från USB-minnet med Digabi OS. Under studietiden ordnas flera provtillfällen där Digabi OS används så du har bra möjligheter att öva.

Övriga tips som är bra att tänka på

 • Du ska själv ha med dig hörlurar och datorns eladapter till provtillfällena. Det är inte att rekommendera att förlita sig på datorns batteri.
 • Eftersom datorn kommer att användas dagligen i skolan behöver du dock tänka på att den bör ha så bra batteritid som möjligt. Gärna minst sex timmar vid normal användning.
 • Det fungerar bra med såväl Mac som PC-dator - så länge det finns rätt sorts och tillräckligt många USB-portar och datorn är testad med Digabi OS.
 • I skolan får du gratis tillgång till Office 365 under studietiden. Det ger dig även rätt att installera Office-programmen på din dator. Övriga program och tjänster vi använder är webbaserade.
 • Tänk på virusskyddet! Även Mac behöver virusskydd.
 • Tänk på att köpa en dator med tillräckligt stor hårddisk. Vi rekommenderar minst 128 GB men gärna 256 GB av typen SSD som är snabba och tysta.
 • Tänk på att du själv ska vara van att använda datorn och dess funktioner.