Translate this page to another language

Please note that if you use Google to translate this page, Ålands gymnasium cannot guarantee the accuracy of the translation.

Sjöfart

Är du intresserad av en karriär i sjöfartsbranschen? Vill du stå på bryggan och navigera? Eller vill du hellre lära dig vad som krävs i maskinutrymmet? Du kan också välja ett jobb som fartygselektriker till sjöss.

Sjöfartsutbildningen tillhör utbildningsprogrammet för sjöfart och resulterar i en grundexamen inom sjöfart. Som studerande på programmet genomför du din utbildning på Sjöfartsgymnasiet.

Det första studieåret ger dig grundläggande kunskaper inom branschen och en god inblick i alla driftsarbeten som sker ombord på ett fartyg. Efter första året kan du söka behörighetsbrev som vaktman maskin eller däck om du uppfyller kraven på syn, hörsel och färgseende är godkänt (FFS 224/2013). 

Du kan välja mellan att bli: Däcks-och maskinreparatör , Fartygselektriker Vaktmaskinmästare och Vaktstyrman.

Du behöver ett sjömansläkarintyg

Att arbeta ombord på fartyg ställer särskilda krav på din hälsa. Därför genomgår sjömän och blivande sjömän regelbundet kontroller med start innan din första anställning till sjöss. Tänk därför på att du i god tid behöver skaffa dig ett sjömansläkarintyg. Kontrollerna sker med stöd av en förordning om läkarundersökning av sjömän (FFS 1171/2010).

Kravet för sjötjänst är felfritt färgseende och en synskärpa på nära håll om 0,1 på vardera öga utan glasögon (FFS 224/2013).

Vill du veta mer om sjöfartsutbildningen?

Ta del av information hos Alandica Shipping Academy

Digital presentation sjöfartsutbildningarna

 

 

Skolfartyget Michael Sars

Se film från Michael Sars här