Vilken typ av dator behövs för studierna vid Ålands lyceum?

Undervisningen vid Ålands lyceum är idag till största del digital och även studentexamensproven skrivs på dator. Därför måste du som antas till Ålands lyceum eller den högskoleförberedande utbildningshelheten (HUTH) vid Ålands yrkesgymnasium medta bärbar dator.

En subventionering på 400 € kommer under höstterminen (oktober - november)2024 att betalas ut till vårdnadshavarna till de studerande som uppvisar en dator som fyller nedanstående krav.

Datorerna ska tas med första dagen vid skolstart. Skolan kan också vid behov bistå med dator för studietiden - vänligen kontakta rektor senast i samband med skolstarten. 

Sedan 2018 stöds inte Abitti provsystem på Apple-datorer . Vi rekommenderar därför en Windowsbaserad bärbar dator, PC (läs mer nedan). Om valet av studiedator ändå blir en Appel-dator måste studerande se till att ha en alternativ dator med sig vid provtillfällen som har stöd för Abitti provsystem. Det kan röra sig om en gammal Mac äldre än 2018 eller en äldre PC som fyller nedanstående krav. 

Studentexamensnämnden har rekommendationer för vilka egenskaper datorn behöver:

 • Datorn ska vara bärbar, av laptop-modell.
 • Skärmstorleken ska vara minst 13,3" och max 18". Undvik pekskärm (touch).
 • Processorn ska vara av typen 64-bitars x86 och rekommenderad klockfrekvens är minst 2 Ghz eller mer om processorn är enkärnig. Idag har de flesta datorer dock flerkärniga processorer och då räcker det även med lägre klockfrekvens.
 • Arbetsminnet (RAM) ska gärna vara 8 GB. 
 • Fysiskt nätverksuttag (Ethernet RJ45). Om datorn saknar detta kan det fungera även med en nätverksadapter som sätts i en USB-port. Behöver testas!
 • Minst 2 st USB-portar var av en USB 3.0 typ. OBS, USB-C med adapter behöver testas. Ju flera USB-portar desto bättre. Provsystemets USB-minne upptar en USB-port och du kanske vill använda en extern mus eller har hörlurar som ska anslutas med USB. Om du har för få USB-portar kan du köpa en USB-hub. Kom dock ihåg att testa att allting fungerar även med denna. Ingen trådlös utrustning får användas vid provtillfället (tangentbord, mus, hörlurar).
 • Hörlurar som ansluts med sladd är obligatoriskt tillbehör. Extern mus är frivilligt tillbehör. Skolan har ett visst antal lånehörlurar om man någon gång glömmer att ta med sig hörlurar. Det fungerar med hörlurar av såväl in-ear, on-ear som over-ear typ.

En av de viktigaste egenskaperna med datorn är att studentprovssystemet Digabi OS med Abitti provsystem kan startas från ett USB-minne på datorn. Under studietiden ordnas flera provtillfällen där Digabi OS används så du har bra möjligheter att öva. Du kan skapa en egen provsticka om du själv vill testa detta innan skolstart. Instruktioner finns via länken nedan.

Övriga tips som är bra att tänka på

 • Du ska själv ha med dig hörlurar och datorns eladapter till provtillfällena. Det är inte att rekommendera att förlita sig på datorns batteri.
 • Eftersom datorn kommer att användas dagligen i skolan behöver du dock tänka på att den bör ha så bra batteritid som möjligt. Gärna minst sex timmar vid normal användning.
 • I skolan får du gratis tillgång till Office 365 under studietiden. Det ger dig även rätt att installera Office-programmen på din dator. Övriga program och tjänster vi använder är webbaserade.
 • Tänk på virusskyddet!
 • Tänk på att köpa en dator med tillräckligt stor hårddisk. Vi rekommenderar minst 128 GB men gärna 256 GB av typen SSD som är snabba och tysta.
 • Tänk på att du själv ska vara van att använda datorn och dess funktioner.