Translate this page to another language

Please note that if you use Google to translate this page, Ålands gymnasium cannot guarantee the accuracy of the translation.

Vilken typ av dator behövs för studierna vid Ålands lyceum?

Undervisningen vid Ålands lyceum är idag till stora delar digital och även studentexamensproven skrivs på dator. Därför måste du som antas till Ålands lyceum eller den högskoleförberedande utbildningshelheten (HUTH) vid Ålands yrkesgymnasium medta bärbar dator.

En subventionering på 150 € kommer under höstterminen 2021 att betalas ut till vårdnadshavarna till de studerande som uppvisar en dator som fyller nedanstående krav. Datorerna ska tas med första dagen vid skolstart. Skolan kan också vid behov bistå med dator för studietiden - vänligen kontakta rektor senast i samband med skolstarten. 

Av erfarenhet kan vi konstatera att Mac Book 2017 och senare modeller inte fungerar med Studentexamensnämndens provsystem Abitti och därför rekommenderar vi en Windowsbaserad bärbar dator, PC (läs mer nedan).

Studentexamensnämnden har rekommendationer för vilka egenskaper datorn behöver:

 • Datorn ska vara bärbar, av laptop-modell.
 • Skärmstorleken ska vara minst 13,3" och max 18". Undvik pekskärm (touch).
 • Processorn ska vara av typen 64-bitars x86 och rekommenderad klockfrekvens är minst 2 Ghz eller mer om processorn är enkärnig. Idag har de flesta datorer dock flerkärniga processorer och då räcker det även med lägre klockfrekvens.
 • Arbetsminnet (RAM) ska vara minst 4 GB. 
 • Fysiskt nätverksuttag (Ethernet RJ45). Om datorn saknar detta kan det fungera även med en nätverksadapter som sätts i en USB-port. Behöver testas!
 • Minst 2 st USB-portar var av en USB 3.0 typ. OBS, USB-C med adapter behöver testas. Ju flera USB-portar desto bättre. Provsystemets USB-minne upptar en USB-port och du kanske vill använda en extern mus eller har hörlurar som ska anslutas med USB. Om du har för få USB-portar kan du köpa en USB-hub. Kom dock ihåg att testa att allting fungerar även med denna. Ingen trådlös utrustning får användas vid provtillfället (tangentbord, mus, hörlurar).
 • Hörlurar som ansluts med sladd är obligatoriskt tillbehör. Extern mus är frivilligt tillbehör. Skolan har ett visst antal lånehörlurar ifall du saknar sådana. Det fungerar med hörlurar av såväl in-ear, on-ear som over-ear typ.

En av de viktigaste egenskaperna med datorn är att studentprovssystemet Digabi OS (som används för Abitti-provsystemet) kan startas från ett USB-minne på datorn. Ett bra tips är att göra ett eget USB-minne med Digabi OS på som du kan ta med till affären och testa att det går enkelt att starta datorn från USB-minnet. För testet räcker det att du skapar det som kallas Studerandes sticka.

Vid behov kan du också ta din dator med till IKT-handledaren i skolan och få den testad där. Kom ihåg att du själv ska kunna starta datorn från USB-minnet med Digabi OS. Under studietiden ordnas flera provtillfällen där Digabi OS används så du har bra möjligheter att öva.

Övriga tips som är bra att tänka på

 • Du ska själv ha med dig hörlurar och datorns eladapter till provtillfällena. Det är inte att rekommendera att förlita sig på datorns batteri.
 • Eftersom datorn kommer att användas dagligen i skolan behöver du dock tänka på att den bör ha så bra batteritid som möjligt. Gärna minst sex timmar vid normal användning.
 • I skolan får du gratis tillgång till Office 365 under studietiden. Det ger dig även rätt att installera Office-programmen på din dator. Övriga program och tjänster vi använder är webbaserade.
 • Tänk på virusskyddet!
 • Tänk på att köpa en dator med tillräckligt stor hårddisk. Vi rekommenderar minst 128 GB men gärna 256 GB av typen SSD som är snabba och tysta.
 • Tänk på att du själv ska vara van att använda datorn och dess funktioner.