Merkonomutbildningen resulterar i en gymnasieexamen inom affärsverksamhet. Utbildningen passar dig som tycker om projektbaserade studier, teamwork och undervisning där datorer ofta ingår.

Under utbildningen

Under utbildningen lär du dig b.la:

  • grunderna i ekonomi och vad som behövs för att driva en lönsam verksamhet.
  • att arbeta i en arbetsgemenskap och följa arbetslivets spelregler.
  • ge service och betydelsen av en positiv kundupplevelse.
  • betydelsen av hållbar utveckling.

Alla tre år präglas av entreprenörskap i olika former.

Lärande i verklighetsbaserade projekt

I merkonomutbildningen ingår ofta riktiga projekt med företag och organisationer från näringslivet som uppdragsgivare.

I projekten får du kombinera undervisningen med praktiska arbetsuppgifter ute i samhället. Du kan till exempel delta i marknadsundersökningar, kampanjer, events, demonstrationer, mässor och andra aktiviteter. I årskurs 2 startar du ett riktigt företag inom ramen för Ung Företagsamhet (UF).

Handels café

  • Som studerande på merkonomutbildningen är du med och sköter Handels café i Ålands lyceums lokaler.
  • Du får också ta hygienpasset.

HUTH-studier

HUTH står för den högskoleförberedande utbildningshelheten. Studerande som valt att läsa HUTH kan välja att avlägga studentexamen. Avlagd studentexamen ger ökade möjligheter att antas till utbildningar i hela världen. 

Arbetsmöjligheter

Att studera affärsverksamhet betyder att du utvecklar kompetenser som är användbara och mycket eftertraktade på arbetsmarknaden, oberoende av vad du vill syssla med i framtiden. Efter examen kan du arbeta inom handeln, bank- och försäkringsbranschen, rederi- och sjöfartsnäringen, turismen och den offentliga sektorn. Du kan också arbeta inom media och administration. Utbildningen ger dig dessutom goda förutsättningar för att starta eget. Därför arbetar många merkonomer idag som egenföretagare inom olika branscher.

Vidareutbildning

Det finns många möjligheter för dig att studera vidare efter gymnasiet. Till exempel Högskolan på Åland eller vidarestudier vid yrkeshögskolor, högskolor och universitet i både Sverige och Finland.

Många utbildningar i Sverige kräver särskild behörighet. För att möta kraven hos dessa utbildningar kan du välja att komplettera dina yrkesstudier med HUTH, den högskoleförberedande utbildningshelheten. 

Styrdokument

Examensgrunder 1.8.2024 - tillsvidare (åk 1 och 2)

Examensdelar

Examensgrunder 1.8.2022- 31.7.2024  (åk 3)

Examensdelar

Gemensamma ämnen