Please note that if you use Google to translate this page, Ålands gymnasium cannot guarantee the accuracy of the translation.
Yrkesexamen inom affärsverksamhet (vuxenutbildning)
Vill du utveckla ditt kunnande i affärsverksamhet? Vill du få nya insikter som kan bidra till din kompetensutveckling och till din arbetsplats framgång?
Nästa start är planerad till januari 2025. Ansökan är avslutad.
När du avlagt din examen har du mer kunnande inom affärsverksamhet med fokus på försäljning. Eftersom utbildningens upplägg är i flerform, både närstudier och online, har du också en större erfarenhet av att arbeta i digitala miljöer. Du träffar andra studerande i din utbildning och lär dig i mötet med dem att nätverka yrkesmässigt.
Det kompetensområde som utbildningen fokuserar på är försäljning och marknadskommunikation. Den som avlagt studierna har kunnande inom försäljning, marknadsföring eller båda två. Det betyder att du efter avklarade studier vet mer om hur du kan planera och genomföra marknadsföring och försäljning, följa resultaten av åtgärder och utveckla kundupplevelser.
Studierna i yrkesexamen inom affärsverksamhet följer delvis en individuell studieplan som baserar sig på dina tidigare erfarenheter och kunnande. Även studietiden kan därför variera i längd. Beroende på tidigare erfarenheter beräknas dock studietiden till 1,5 - 2 år.
I studierna ingår:
De yrkesinriktade studierna inom kompetensområdet för försäljning och marknadskommunikation består av examensdelarna Arbete inom affärsverksamhet (30 kp), Lösningsförsäljning (60 kp) och Utveckling av kundupplevelser och tjänstedesign (60 kp).
Arbeta med uppgifter inom affärsverksamhet
Sköta kundservicesituationer
Verka i en arbetsgemenskap
Utveckla sitt arbete och sitt kunnande.
Sätta sig in i kundens situation och köpbehov
Planera och presentera ett lösningsförslag för kunden
Sköta kundrelationer eller kundgrupper som hen ansvarar för
Utvärdera och utveckla en process för lösningsförsäljning.
Identifiera en tjänst som ska utvecklas samt dess kundgrupper
Utveckla en tjänst tillsammans med kunderna och andra aktörer som har anknytning till tjänsten
Utvärdera den utvecklade tjänsten.
Den studerande ska visa sitt kunnande inom varje examensdel genom ett yrkesprov som genomförs på arbetsplatsen.
Utbildningens studieform:
Utbildningen består av flerformsstudier som innefattar:
Lärande i arbete (LIA)
Närstudier i skolan
Online studier
Självstudier
Yrkesprov på en arbetsplats.
En stor del av utbildningen är arbetsplatsförlagd. Det betyder att du antingen redan har en arbetsplats i branschen där du kan genomföra lärande i arbete (LIA) och avlägga yrkesprov eller så bör du hitta en lämplig arbetsplats innan utbildningen startar för LIA och yrkesprov.
Behörighetskrav:
Behörighetskrav för sökande är antingen:
fyllt 18 år senast under år 2023
avgångsbetyg från grundskola
minst 3 års arbetserfarenhet inom branschen
Eller
fyllt 18 år senast under år 2023
avgångsbetyg från grundskola
examen från student eller yrkesinriktad gymnasieexamen
minst 1 års arbetserfarenhet inom branschen
Sökande bör ha en arbetsplats eller, innan utbildningen startar, på egen hand ordna en arbetsplats inom verksamhetsområdet, där praktiskt arbete och yrkesprov kan utföras.
Sökande som inte uppfyller behörighetskraven kan söka enligt prövning (se nedan). Sökande med annat modersmål än svenska kallas till ett språkprov (se nedan).
Urvalsprov
Skolan ordnar urvalsprov för alla sökande som lämnat in en komplett ansökan inom ansökningsperioden. Kallelse till urvalsprovet med specifika tider skickas till den e-postadress man angett i ansökan.
Den som uteblir från urvalsprovet utan läkarintyg diskvalificeras från sökt utbildning.
Prövning
Den som saknar avgångsbetyg från grundskola, har ett skiljebetyg, ett intyg över fullgjord läroplikt, ett ofullständigt betyg från ett annat nordiskt land, eller som har ett avgångsbetyg från ett land utanför Norden kan ansöka om studieplats enligt ett prövningsförfarande.
Kallelse till prövningsförfarandet med specifika tider skickas cirka en vecka före urvalsprovet till den e-postadress man angett i ansökan. Den som uteblir från prövningsförfarandet utan läkarintyg diskvalificeras från sökt utbildning.
Språkkrav
En sökande med annat modersmål än svenska ska påvisa sina svenskakunskaper genom betyg i svenska på examensbetyg från grundskola/gymnasium eller genom språkintyg på mellannivå, B1-B2, i den allmänna språkexamen enligt europeiska nivåskalan för språk, med färdighetsnivå minst 3 i alla (4) delprov.
Den sökande som inte har svenska som modersmål och inte lämnat in ett intyg/betyg kallas till skolans språktest. Språktestet som skolan ordnar bör vara godkänt på B1-nivå i samtliga delprov. Tid och plats meddelas till den sökande efter att ansökningstiden gått ut.
Betyg och intyg tillgodo
Branschkunnande, så som arbetserfarenhet och/eller tidigare studier, är meriterande vid antagning. Sökande ombeds lämna in arbetsintyg och betyg som kan utgöra grund för erkännande av kunnande. Kopior på betyg och intyg bör då lämnas in på svenska. Eftersom du som sökande bör ha en arbetsplats inom branschen, fyller du även i vilken arbetsplats du är anställd vid under utbildningen. De antagna kallas till ett samtal där en preliminär studieplan läggs upp utgående från dessa arbetsintyg och betyg.
Fakta om utbildningen
Examen: Yrkesexamen inom affärsverksamhet, kompetensområdet för försäljning och marknadskommunikation Bransch: Affärsverksamhet Omfattning: 150 kp Antal platser: 20 stycken Studiestart: 13 Januari 2025 Beräknad studietid: 1,5 - 2 år, beroende på tidigare erfarenheter Ansökan: Avslutad Kostnad: 80 euro per termin