Inriktning
Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kp) och gemensamma examensdelar (35 kp).
De yrkesinriktade studierna inom kompetensområdet för sjukvård består av examensdelarna Att bemöta och handleda en klient (20 kp), Att främja välbefinnande och funktionsförmåga (25 kp), Läkemedelsbehandling inom närvårdarens ansvarsområde (10 kp), Att arbeta inom sjukvård (30 kp), Arbete inom hemvård (30 kp) samt valbara examensdelar omfattande 30 kp.
Vid Ålands yrkesgymnasium (ÅYG) erbjuds ett kompetensområde: kompetensområdet för sjukvård. Om studerande önskar delta i ett kompetensområde som inte ordnas vid ÅYG kan man tillsammans med studiehandledare utreda om möjlighet finns att genomföra det vid någon av de svenskspråkiga skolorna som utbildar närvårdare på fastlandet. I studierna ingår även en valbar examensdel där ÅYG erbjuder ett alternativ.
Beskrivning av studierna
Studierna är heltidsstudier, vilket innebär närstudier på skolan två-tre dagar per vecka beroende på termin och studerandes individuella studieplan. En studiedag per vecka genomförs därtill på distans som självstudier.
Lärande i arbete (LIA = praktik) ordnas på arbetsplatser inom social- och hälsovårdsbranschen. LIA utförs ofta i två skiften måndag-söndag enligt arbetsplatsens tider, totalt ca 25 veckor fördelade på olika perioder under studiernas gång. LIA-platserna ordnas av skolans LIA-samordnare.
Denna antagningsomgång antar vi sökande till både vårt reguljära närvårdarprogram och till en integrationsgrupp. Integrationsstuderande har inte samma krav på förkunskaper i svenska och får därför mer lärarledd närundervisning. Målet för integrationsstuderande är delyrkesexamen eller grundexamen, beroende på den studerandes individuella förutsättningar.
Integrationsgruppen har närstudier i skolan fyra dagar i veckan. Som integrationsstuderande läser man även gemensamma ämnen och studietiden är totalt 2,5 år.
Arbetsmöjligheter
Som närvårdare arbetar du nära människor i varierande miljöer. En närvårdarexamen öppnar dörren till ett brett arbetsfält med många valmöjligheter inom social- och hälsovården. Du kan exempelvis arbeta på boenden, daglig verksamhet eller inom hemvård och äldreomsorg.
Vidarestudier
Det finns möjligheter för dig att studera vidare efter din examen, till exempel vid Högskolan på Åland eller vid yrkeshögskolor, högskolor och universitet i Finland. Till svenska högskolor krävs oftast komplettering för att uppnå vissa särskilda behörighetskrav.
Kontinuerlig ansökan inom oktober 2024
Behörighetskrav
- fyllt 18 år senast under år 2023
- avgångsbetyg från grundskola
Avgångsbetyget från grundskola bör lämnas in eftersom det ger poäng vid urval och antagning. Om avgångsbetyg saknas ska studieplats sökas enligt prövning (se nedan).
Urvalsprov
Skolan ordnar urvalsprov för alla sökande som lämnat in en komplett ansökan inom ansökningsperioden. Kallelse till urvalsprovet med specifika tider skickas cirka en vecka före urvalsprovet till den e-postadress man angett i ansökan. Reservera en hel dag, klockan 9-16, för urvalsprovet. Den som uteblir från urvalsprovet utan läkarintyg diskvalificeras från sökt utbildning.
Datum för urvalsprovstillfälle: onsdag 6 november kl.9:00-11:30 och tisdag 12 november kl.12:15-16:00.
Prövning
Den som saknar avgångsbetyg från grundskola, har ett skiljebetyg, ett intyg över fullgjord läroplikt, ett ofullständigt betyg från ett annat nordiskt land, eller som har ett avgångsbetyg från ett land utanför Norden kan ansöka om studieplats enligt ett prövningsförfarande.
Även här ska komplett ansökan ha lämnats in inom ansökningsperioden. Skolan verkställer prövningsförfarandet dels genom bedömning av lämpligheten till yrket och dels genom ett test i det läroämnesvisa kunnandet i svenska, matematik och engelska. Det läroämnesspecifika kunnandet och lämpligheten till yrket testas.
Kallelse till prövningsförfarandet med specifika tider skickas cirka en vecka före urvalsprovet till den e-postadress man angett i ansökan. Reservera en hel dag, klockan 9-16, för prövningsförfarandet. Den som uteblir från prövningsförfarandet utan läkarintyg diskvalificeras från sökt utbildning.
Datum för prövningstillfälle: 15 samt 21 eller 28 augusti 2024
Språkkrav
För att antas som närvårdarstuderande i den reguljära gruppen krävs ett kunnande i svenska på CEFR B1-nivå, och för att antas som närvårdarstuderande till integrationsgruppen krävs ett kunnande i svenska på CEFR A2-nivå. Samtliga delprov i språkprovet behöver vara godkända på CEFR B1-nivå respektive CEFR A2-nivå. De sökande som inte har svenska som modersmål kallas därför till skolans språkprov.
Datum för språkprov: 15 samt 21 eller 28 augusti 2024
Krav på komplett ansökan
Obligatorisk bilaga:
- Avgångsbetyg från nordisk grundskola, för att påvisa behörighet för studier på gymnasienivå och urvalet sker på basis av sökandes avgångsbetyg.
Övriga bilagor:
- betyg/intyg över tidigare studier på gymnasienivå, för eventuell GEM- och yrkesvalidering (se nedan).
- betyg/intyg över tidigare studier på högskolenivå, för eventuell yrkes-validering (se nedan).
- branschspecifika arbetsintyg, som kan utgöra grund för erkännande av kunnande.
För de sökande som har annat modersmål än svenska:
- intyg på uppnådda färdigheter i svenska på CEFR B1-nivå (har man inte detta intyg kallas man till språktest i samband med prövningen)
Sökande som ej bifogar avgångsbetyg från nordisk grundskola ansöker om studieplats enligt ett prövningsförfarande (se ovan).
Bilagorna bör vara på svenska för att vi ska kunna behandla dem.
Dokument som ligger till grund för erkännande och validering av GEM-ämnen
När Ålands yrkesgymnasium erkänner och validerar GEM-ämnen ska de dokument som ligger till grund för erkännandet och valideringen uppfylla följande krav:
- Dokumentet ska vara ett betyg, studieprestationsutdrag eller motsvarande formellt dokument som utfärdats av en behörig myndighet eller utbildningsanordnare.
- Dokumentet ska vara en bestyrkt kopia av originaldokumentet.
- Utländska dokument ska vara utfärdade av behörig myndighet eller utbildningsanordnare i landet i fråga. Dokumentet ska vara översatt till svenska av en auktoriserad översättare som är verksam på Åland, i Finland eller i Sverige.
- Studieprestationerna ska beskrivas tillräckligt exakt i dokumenten gällande ämne, nivå, innehåll och omfattning så att kunnandet kan bedömas i relation till den examensdel eller det delområde som ska erkännas och valideras.
- Dokumentet ska innehålla vitsord som kan omvandlas till den bedömningsskala som används i den examen som avläggs.
Om dokumentet inte uppfyller de mål som beskrivs ovan, hänvisar Ålands yrkesgymnasium den studerande till tentamen eller annat sätt att visa kunnandet.
Hälsokrav
Det finns krav på hälsotillstånd som kan utgöra ett hinder för den som vill studera till eller arbeta som närvårdare. Dessa krav går under namnet SORA.
Följande hälsofaktorer kan vara hinder för antagning:
- psykiska sjukdomar som förhindrar deltagande i praktiska uppgifter eller inlärning i arbetet, som en pågående obehandlad psykos eller en svår depression som försämrar funktionsförmågan.
- fysiska sjukdomar som begränsar funktionsförmågan i så hög grad att personen inte kan genomföra praktiska uppgifter eller inlärning i arbetet, som sjukdomar eller funktionsnedsättningar i stöd- och rörelseorganen samt kroniska eksem.
- missbruk eller beroende av berusningsmedel.
Straffregisterutdrag
Studerande som antagits till utbildning inom social- och hälsovårdsbranschen ska visa upp ett utdrag ur straffregistret inför lärande i arbete-perioder (LIA).
Beställ ett straffregisterutdrag med bankkoder:
Beställ ett straffregisterutdrag per post:
Vaccination
Vaccination av social-, hälso- och sjukvårdspersonal är nödvändig. Dels för att skydda klienter/patienter mot smittosamma sjukdomar, men även för att skydda personalen i sitt arbete.
När du deltar i praktik där man vårdar klienter/patienter som medicinskt sett är utsatta för allvarliga följder av smittosamma sjukdomar ska du enligt lagen om smittosamma sjukdomar (1227/2016§) ha ett skydd. Antingen via vaccination eller genomgången sjukdom mot mässling och vattkoppor. Du behöver också vaccination mot säsongsinfluensa och kikhosta om du sköter barn under 12 månaders ålder. Dessutom behöver du vaccination mot stelkramp och difteri samt hepatit-B.
När du ansöker om praktikplats ska du kunna visa upp ditt vaccinationskort. Om du inte vill visa upp dessa uppgifter kan enheten besluta att du inte kan godkännas för att delta i praktik.
Läs mer om vacciner för studerande på institutet för hälsa och välfärd
Övrigt
De sökande lämnar med ansökan in arbetsintyg och betyg som kan utgöra grund för erkännande av kunnande. Betyg och intyg bör lämnas in på svenska för att kunna tas i beaktande. De antagna kallas till ett samtal där den individuella studieplanen läggs upp utgående från dessa arbetsintyg och betyg samt även språkfärdigheter.