

Please note that if you use Google to translate this page, Ålands gymnasium cannot guarantee the accuracy of the translation.
Educating Professionals on Islands in GastroTourism är ett projekt som riktar sig till elever, lärare och personer som studerar eller arbetar inom gastronomi och turism. Projektet går ut på att tillsammans med Ösel, en ö i Estland som är ungefär lika stor som Åland, utveckla en examensdel på 10 kp inom gastronomisk turism som ska höja nivån på kunskapen inom branschen. Examensdelen ska finnas tillgänglig för både studerande och anställda inom branschen samt vara både flexibel och användbar.
Skolor som medverkar i projektet är:
Samtliga skolor har utbildningar inom hotell, restaurang, gastronomi och turism. Under projektets gång kommer lärare och elever från Ösel och Åland att medverka på olika utbildningar och bootcamps som anordnas på öarna. Det kommer också att engageras experter från lokala företag och organisationer. Lärarnas kompetenser kommer att vara en viktig resurs under hela projektets gång. Gutegymnasiet deltar främst som diskussionspartner.
Projektet pågår 1 april 2020- december 2022 och är finansierat av EU genom Central Baltic och Ålands Landskapsregering
Länk till projektets sida: https://www.gymnasium.ax/alands-yrkesgymnasium/projekt-vid-yrkesgymnasi…
Kontaktperson
Erika Gustafsson
ChangeMakers. Learn to Change - Change to Learn.
ChangeMakers är ett gränsöverskridande EU-projekt inom Central Baltic. Syftet med projektet kan likställas med Ungt Företagande (UF) där affärsidén ska vara en produkt, tjänst, app eller lösning på temat cirkulär ekonomi och hållbarhet.
Det som är nytt för Ålands del är att alla studerandena på samtliga studielinjer inom ÅYG har möjlighet att delta! Kursen heter Planering av företagsverksamhet ChangeMakers, 15 kp. Under kursen, dvs inom projektet samarbetar studerandena med andra studeranden på gymnasial nivå från Finland, Sverige, Estland och/eller Lettland. Affärsidén ska bygga på ett verkligt case och i samarbete med befintliga företag/verksamheter. Den mesta kommunikationen sker digitalt, men vid två tillfällen per läsår kommer studerandena, lärarna och projektpersonalen att träffas fysiskt, dvs i Riga, Tallin, Mariehamn och Raumo på s.k. Business BootCamps.
Projektet pågår 1 april 2020 - 1 oktober 2022.
Learn to Change – Change to learn. ChangeMakers.
Länk till projektets hemsida: https://www.gymnasium.ax/alands-yrkesgymnasium/projekt-vid-yrkesgymnasi…
Kontaktperson:
Namn och titel: Yana Jahrén, Projektledare och Coach (gamla titlar som läroplansutvecklare och timlärare bör tas bort)
Kontaktuppgifter:
Yana.Jahren@gymnasium.ax
Ålands Yrkesgymnasium Strandgatan 1
+358-(0)18 536 626
+358- (0) 457 345 25 29
Projektet helhetsundervisning vid Ålands yrkesgymnasium (HÅY) arbetar för att gynna det livslånga lärandet genom att hitta nya sätt att utveckla skolans kompetens. Målet med projektet är att skapa ett nytt pedagogiskt och didaktiskt sätt att arbeta med undervisningen genom att införa helhetsundervisning på alla plan.
För att uppnå en flexibel och bestående utbildningsansats använder man sig av:
Projektet är finansierat av Europeiska socialfonden.
Målsättningen med projektet VÅG är att utveckla vuxenutbildningarna vid Ålands gymnasium. Det innebär de utbildningar som riktar sig till studerande som redan har en gymnasieexamen eller flera års arbetslivserfarenhet.
De verktyg som projektet använder för att nå målsättningen är främst fortbildning, handledning och coaching för personalen.
Projektet är finansierat genom bidrag från Europeiska socialfonden och Ålands landskapsregerings strukturfondsprogram 2014-2020.
Projektledare är Benjamin Harf.
Utvecklingsarbetet i projektet sker inom tre olika områden:
Mathantverkarna är en ny växande yrkeskår. De skapar unika produkter med rik smak, av hög kvalitet och tydlig identitet. Produkterna är i huvudsak tillverkade av lokala råvaror som är varsamt förädlade. Ofta sker tillverkningen i liten skala på den egna gården eller i det egna företaget.
Det som kännetecknar mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Mathantverk vänder sig mot gamla traditioner och förenar dem med nya innovationer.
Projektet Kustens Mat är ett samarbetsprojekt mellan regionerna Åboland, Åland, Österbotten och Nyland.
Syftet med Kustens Mat är att utbilda mathantverkare och stärka småskalig livsmedelsförädling via två utbildningar under projekttiden. Projektet omfattar även två mathantverksdagar per år samt en studieresor per år.
Utbildningen sker inom ramen för EU-projektet "Kustens mat" som drivs vid Ålands yrkesgymnasium. Projektet är finansierat genom bidrag från Europeiska socialfonden och Ålands landskapsregerings strukturfondsprogram 2014-2020.
Projektledare är Harriet Strandvik.
Utbildningen gav deltagarna möjlighet att fördjupa sig i vad som avses med Mathantverk.
Mathantverk är på många sätt innovativt och under utbildningen får alla deltagare möjlighet att stärka det personliga entreprenörskapet och skapa en bas för det egna företagandet. Tanken är att nätverket av mathantverkare ska fungera som en viktig resurs och inspirationskälla för alla mathantverkare – både nybörjare och etablerade.
Utbildning 1 avslutades 25 mars 2017.
Sammanlagt 10 vuxenstuderande lämnade in 1-2 examensprodukter.
Utbildning 2 startade i augusti 2017 och pågår till och med höstterminen 2018.
Hela utbildningen motsvarar 30 yrkeshögskolepoäng och poängen registreras vid yrkeshögskola Novia. Kurserna ordnas under 10 närstudiedagar vardera. Utbildningen sker på olika orter i utrymmen som är lämpliga för respektive verksamhet. På kurserna har vi erfarna lärare från bland annat Tyskland, Sverige, och Finland.
I utbildningen ingår allmänna kurser som omfattar bland annat smakskola, livsmedelslagstiftning, livsmedelskemi, mikrobiologi, planering av livsmedelslokaler, företagsekonomi, marknadsföring och försäljning med mera.
Utbildningen innefattar totalt 30 närstudiedagar fördelade på cirka fem veckoslut per termin. Studierna är mångsidigt upplagda med föreläsningar, seminarier, egna studier, studieresor och studiebesök. Undervisning sker via videokonferens – regionala mötesrum med videokonferensmöjligheter.
Dessutom har varje kursdeltagare valt att fördjupa sig i ett av följande sex produktområden:
Studieresor har ordnats till Åre i oktober 2017 samt till Italien i oktober 2018.
Under våren 2017 och 2018 arrangerades mathantverksdagar på olika platser i svensk-Finland. De är öppna för alla intresserade.
"Har varit en otroligt rolig och inspirerande utbildning som dessutom gett många nya och trevliga kontakter. Kan varmt rekommenderas till alla som vill jobba med mathantverk!"
Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson vid Mattas gård, deltagare i utbildning nr 1.
Många ungdomar väljer fortfarande yrke efter kön. Ett sätt att stöda unga att våga välja - och även fullfölja - ett otraditionellt yrkesval är att vara med och ge stöd i deras tidiga kontakt med arbetslivet. För många sker den kontakten under yrkesutbildningen i det arbetsplatsförlagda lärandet.
Syftet med projektet är att lyfta fram goda exempel, identifiera framgångsfaktorer och utifrån dem ta fram verktyg för förändring till skolor och arbetsplatser.
Verktygen ska hjälpa:
Jämställdhet i arbetsplatsförlagt lärande i Norden är ett nordiskt idé- och erfarenhetsutbyte. Projektet kartlägger de metoder som används idag, delar med sig av dem på nätverksträffar och dokumenterar erfarenheter på webben. Målet är att tillhandahålla verktyg som kan användas i jämställdhetsarbete inom yrkesutbildning.
Projektkoordinator:
Samarbetspartners:
Inom projektet Training to the top ("Skills") får talangfulla unga studerande inom vård och omsorg i Finland, Åland och Norge möjlighet att utveckla sitt yrkeskunnande.
Det övergripande målet är att öka de studerandes kompetens, nyfikenhet och flexibilitet så att de på sikt ska kunna arbeta i hela Norden. Via samarbeten och utbyten mellan länderna i projektet finns det möjlighet att utbilda studerande till att bli de mångsidiga och kunniga yrkesmänniskor som dagens arbetsmarknaden efterfrågar.
Syftet med projektet är att stöjda utvecklingen av läroplanen för närvårdare. Projektet strävar också till att ge den studerande en extra kvalificerad yrkeskompetens.
Tanken är att hen i sin yrkesutövning:
Lärandet äger rum i varierande arbetsmiljöer. I klassrummet sker undervisningen i form av verklighetsbaserade case. De studerande får reflektera över olika situationer och moment i virtuella workshops och under så kallade tränings-camps. Övningarna ger deltagarna erfarenhet av att jobba under tidspress och att lära sig agera interaktivt.
Projektet tar också fram utbildningsmaterial som kan användas i arbetslivet under praktikperioder. Det är till nytta för lärare i andra yrkesutbildningar när de vill hitta utmaningar och extra läromedel för studerande som vill lära sig något utöver det vanliga.
Lead partner:
Samarbetspartners:
I projektet Ett gränslöst samarbete deltar yrkesinriktad specialundervisning samt barn- och ungdomstuderande från Norge och Åland. Projektet är en vidareutveckling av två tidigare projektår mellan ÅYG och Bleiker videregående skole i Asker, Norge.
Studerande från specialinriktad yrkesundervisning har tillsammans med lärare, assistenter och skolledare fått ta del av varandras undervisning via detta mobilitetsprojekt. Utbytena har varit lyckade, inte minst för studerande med olika fysiska och psykiska funktionshinder.
Båda samarbetsskolor erbjuder dessutom barn- och ungdomsutbildningar, där det ingår att lära sig att möta barn- och ungdomar med funktionshinder. Målet med projektet har därför varit att kombinera dessa två studerandegrupper och låta dem göra utbytet tillsammans.
Barn- och ungdomsstuderande gör utbytet som en del av sin praktik för att lära sig hur de behöver tillrättalägga en resa för ungdomar med särskilda behov. Under utbytet får barn- och ungdomsstuderande möjlighet att prova på att vara assistenter för studerande med olika fysiska och psykiska funktionshinder. Det sker under uppsikt av lärare och annan personal, som är med vid utbytet och coachar de studerande.
Projektkoordinator:
Samarbetspartner:
Nordplus-projektet Att överbrygga språkbarriärer inom yrkesundervisningen arbetar för att överbrygga språkbarriärerna hos studerande med annat modersmål.
Utgående från EU:s nyckelkompetenser för livslångt lärande fokuserar projektet på ”digital kompetens” och ”lära att lära” inom vuxenutbildningen. Projektet riktar sig mot de som studerar inom social- och hälsovården.
Målet är att hitta bra digitala verktyg för studerande med annat modersmål. På så sätt kan de ta till sig yrkesundervisningen på ett bättre sätt. Tanken med verktyget är att det ska hjälpa studerande med annat modersmål att "lära-att-lära" med hjälp av digitala lösningar inom det egna yrket.
Lead partner:
Samarbetspartners:
Personer som arbetar med barn och ungdomar möter i allt högre grad människor med annan kulturell bakgrund än vad de själva har. Därför är det viktigt att de har god kunskap om interkulturell kommunikation när de utöver sitt yrke. De behöver också vara medvetna om vilka krav och möjligheter som uppstår i mångkulturella sammanhang.
Nordplus-projektet Att arbeta med barn och ungdomar ur ett mångkulturellt perspektiv har som mål att ge framtida barn- och ungdomsarbetare kompetens att möta de utmaningar som uppstår i mångkulturella sammanhang.
Projektet är indelat i tre olika etapper för att gradvis ge större kunskap och erfarenhet om mångkulturellt arbete.
Tre skolor från Åland, Norge och Sverige samarbetar kring ämnet genom att ordna temaveckor för de berörda grupperna av elever. Tanken med aktiviteterna är att de ska resultera i praktiska övningar ute i arbetslivet.