
Läroavtalsutbildning
Vill du arbeta och utbilda dig samtidigt? Då kan läroavtal vara något för dig! Genom att gå en läroavtalsutbildning får du chansen att kombinera arbete och skola på ett utvecklande sätt.
Please note that if you use Google to translate this page, Ålands gymnasium cannot guarantee the accuracy of the translation.
Vill du arbeta och utbilda dig samtidigt? Då kan läroavtal vara något för dig! Genom att gå en läroavtalsutbildning får du chansen att kombinera arbete och skola på ett utvecklande sätt.
Läroavtalsutbildning betyder att du (lärling) kombinerar arbete med studier för att lära dig ett (nytt) yrke eller för att få betyg på det du redan kan. Utbildningen sker största delen på en arbetsplats och bara till vissa delar i skolan.
I ett läroavtal kommer du som lärling, en arbetsgivare och Ålands yrkesgymnasium överens om vad du som lärling ska lära dig och vilken utbildning du ska avlägga. Det kan handla om att lära sig ett yrkes från grunden eller för att få betyg på det du redan kan eller att lära dig något nytt inom en bransch du redan arbetar inom. Läroavtal är ett bra och smidigt sätt att utveckla din egen kompetens samtidigt som du arbetar. En förutsättning för ett läroavtal är att det finns ett arbetsavtal i grunden mellan arbetsgivaren och lärlingen.
Hur själva utbildningen är uppbyggd beror på din egen erfarenhet och målsättning. Principen är den att all praktisk inlärning sker på arbetsplatsen i samarbete med din handledare medan den teoretiska delen av utbildningen läser du och lär dig i skolan, antingen som självstudier eller som närstudier.
En gymnasieexamen genom ett läroavtal avviker inte i sitt innehåller eller krav på yrkesskicklighet från den utbildning som ges helt i skolan. Det som är skillnaden är var du lär dig och vilken handledning du får.
En gymnasieexamen består av flera olika examensdelar som var för sig har ett specifikt innehåll och krav på yrkesskicklighet. I den ingår det också gemensamma ämnen (GEM) som t.ex. svenska, matematik och engelska. För att få en hel examen behöver du lära dig och visa ditt kunnande inom alla delar som ingår i examen.
Hur specifikt din läroavtalsutbildning ser ut och hur länge den pågår vet vi först efter att vi har gjort en grundlig kartläggning utgående från dina mål och din erfarenhet (PUK). Det vanlig är att det tar 1-4 år för att få en gymnasieexamen. Är du intresserad av få betyg på det du redan kan eller lära dig mer om en bransch du redan arbetar inom kan studietiden vara 4-12 månader.
Förväntningar på dig som lärling
Du ska
Förväntningar på dig som arbetsgivare
Du ska
Mer om handledarens uppgift hittar du här.
Ålands yrkesgymnasium uppgifter är att:
I arbetsavtalet tillämpas vad som i lagstiftningen stadgas om arbetstagarens arbetstid, semester, arbetsskydd, försäkring och övrigt skydd. En prövotid på 4 månader tillämpas, ifall man inte kommit överens om något annat. Rätten till semester räknas också för lärlingens tid i den teoretiska undervisningen, trots att arbetsgivaren kanske inte betalar lön för den tiden.
Läroavtalsutbildningen förutsätter att arbetsplatsen har tillräcklig produktions eller serviceverksamhet för att ordna utbildning i enlighet med studieplanen, den arbetsutrustning som behövs samt kompetent yrkeskunnig personal som kan fungera som ansvarig handledare.
I läroavtalsutbildningen tillämpas
Landskapsförordning om läroavtalsutbildning (2011:76)
Landskapslag om läroavtalsutbildning (1998:59)
Som blivande lärling: Har du en arbetsplats som kunde fungera som en inlärningsplats, ta kontakt med Ålands yrkesgymnasium för att få mer information om hur du ska gå tillväga eller fyll i kontinuerliga ansökan så kontaktar vi dig.
Som arbetsgivare: Är du intresserad att fungera som handledare eller vill veta hur ett läroavtal skulle fungera för just ditt företag och utveckling din personal, ta kontakt med Ålands yrkesgymnasium för att få mer information.
Som studerande: Är du redan inskriven i skolan och vill göra mera LIA? Börja med att ta kontakt med din studiehandledare, så hjälper hen dig att komma vidare.
Tänk på att när du kontaktar en arbetsplats bör du kunna motivera vad de har för nytta av ett läroavtal och att anställa dig.
När allt är överenskommet med dig, arbetsplatsen och Ålands yrkesgymnasium kan läroavtalsstudierna börja.