Translate this page to another language

Please note that if you use Google to translate this page, Ålands gymnasium cannot guarantee the accuracy of the translation.

Utbytesstuderande är med och bygger Alanta

I sjökvarteret doftar det gott av trä och engagemang. Här pågår en del av projektet ”Tillsammans för Finland” med utbytesstuderande Eetu Väisänen, Petri Puranen och Hanne Averio. De studerar vid Omnia yrkesgymansium i Esbo och har under en månad varit utbytesstuderande på Åland via Ålands yrkesgymnasium. De studerar till träartesan, alltså finsnickare, och är nu inne på andra läsåret.

De är med och bygger sjöjakten Alanta, som ska sjösättas på Tall Ships Race i juli 2021. Handledare är Petter Mellberg.

- Vi bygger med gamla tekniker och utgår från fotografier, tavlor och berättelser av förlagan till Alanta. Utbytesstuderande har varit till stor hjälp, sparat oss massor med tid och har ett värde i arbetet. Om det skulle gå så vill jag gärna förlänga tiden tillsammans, säger handledare Petter Mellberg.

Segeljakten Alanta är en rekonstruktion av en åländsk jakt från början av 1800-talet. Projektet drivs av Segeljaktsföreningen Alanta r.f. Syftet med bygget är dels att hålla gammalt hantverkskunnande vid liv och dels att berika Åland med en välseglande jakt. Alanta kommer i första hand att användas med fokus på barn och ungdomar. De tre utbytesstuderande är nöjda med tiden på Åland.

- Vi skulle gärna stanna längre, men nu måste vi åka hem. Men vi kommer tillbaka när Alanta ska sjösättas i juli. Människorna har varit så trevliga och roligt att få vara med om ett traditionellt bygge. Det är ett enastående tillfälle, säger Eetu Väisänen.

”Tillsammans för Finland” är både ett språkligt och ett kulturellt utbyte. Från Ålands yrkesgymnasium är bland andra merkonomlärarna Daja Rothberg och Peter Strandvik delaktiga