Translate this page to another language

Please note that if you use Google to translate this page, Ålands gymnasium cannot guarantee the accuracy of the translation.

Nytt hjälpmedel vid kvävning

Dechoker heter det nya hjälpmedlet som används vid kvävningssituationer. En antikvävningsmask som nu tagits i bruk av kursverksamheten på Neptunigatan 19, Ålands yrkesgymnasium.  Det är leverantören och samarbetspartnern Plusab från Sverige som levererat Dechoker.

- Den ska användas när det inte hjälper med ryggslag och buktryck vid kvävning. Och man ska inte vara rädd att använda den, säger Jesper Johansson vid Plusab.

- Först kom den till USA, sedan till Spanien och Sverige. Den är populär på restauranger där man ibland råkar ut för situationer med kvävning. Nu är vi först på Åland med detta. Ett mycket bra komplement, berättar lärare och kursledare Zenita Gustafson.

Dechoker är populär på dagis, förskolor och inom äldrevården. Dechoker är en livräddningsanordning som kan användas i nödsituationer orsakad av kvävning till vem som helst över 1 år, oavsett sjukdom eller andra hälsorelaterade tillstånd. Dechoker är utformad i tre olika storlekar, små barn, barn och vuxna, allt för att ge bästa möjliga hjälp vid en kvävningssituation. Den kan användas liggandes eller sittandes, exempelvis vid matsalsbordet eller i en rullstol. Dechoker är en fristående enhet, inga batterier eller inställningar behövs. Den är lätt att använda och kan självadministreras.

- Vi är stolta över att ha den hos oss. Jag tycker att det är viktigt att tekniken och redskapen utvecklas. Jag tror och hoppas att det här hjälpmedlet snart finns på flera platser på Åland, säger Zenita Gustafsson.

Zenita berättar om det nya hjälpmedlet när hon håller kurser i första hjälpen och hjärt-lungräddning. Antikvävningsmasken finns installerad vid café Entré på Neptunigatan 19 och personalen utbildas i användning av den.