Translate this page to another language

Please note that if you use Google to translate this page, Ålands gymnasium cannot guarantee the accuracy of the translation.

Ålands gymnasium är med och hjälper sjukvården

Ålands gymnasium tillverkar skyddsvisir i samarbete med Optinova och Högskolan på Åland. Skyddsvisiren levereras till den åländska sjukvården. Under påskhelgen gick 3D-printern varm hos IT-avdelningen vid Ålands gymnasium och IKT-handledaren Jerry Rosbäck tog paus från påskfirandet.

- Idén kom från Optinova och Högskolan på Åland samtidigt, eftersom vi har pratat om samarbete tidigare kring just 3D printers. Eftersom vi såg att behovet var stort internationellt, tog vi kontakt med ÅHS och frågade hur står det till hos dem. Och de svarade att de har också brist på skyddsvisir och är mycket tacksam om det går att få igång en produktion på Åland för att snabbt printa ut skyddsvisir till dem, säger Paula Linderbäck vid Högskolan på Åland. Hon berättar vidare att modellen kommer från Sverige, där en forskare har ritat mallen som passar till sjukvården.

- Vi testprintade några stycken som testades av personalen och de var mycket nöjda på den modellen. Vi har kontakt hela tiden med personalen på ÅHS för att ha koll ifall vi behöver göra produktutveckling.

Roligt att kunna hjälpa till

- Från företagets sida är denna projekt good will, och vi har inte ännu sagt att vi ska ta betalt för visirer. Men skulle behovet bli stort så kan den diskussionen tas upp. Det är upp till varje deltagande organisation bestämma hur stor del man kan printa. Vi har räknat med att vi kan börja med cirka 100 stycken, sedan får vi se hur många som behövs därefter. Vi är just nu fyra organisationer som är med i projekt men det kommer en del förfrågningar, då många vill hjälpa till lokalt också, säger Paula Linderbäck.

Ronny Holmström-Wall är IT-chef vid Ålands gymnasium och är mycket nöjd med den snabba produktionsstarten:

- Vi försöker dra vårt strå till stacken. Tre timmar från förfrågan till produktionsstart. Nu kör också vår 3D-printer ut visirbågar till virusskydd dygnet runt. När vi fick frågan om vi kunde hjälpa till med att skriva ut visirbågar på vår 3D-printer tvekade vi inte en sekund. Som offentlig organisation är det väl det minsta vi kan göra. Det känns också väldigt bra att kunna hjälpa till.