Vägen till examen
En IT-stödperson kan arbeta i en informations- och kommunikationsteknisk miljö med arbetsstationer och nätutrustning. Du arbetar som en del av IT-administrationen samt hjälper användare vid olika tekniska problem i kundens utrymmen eller på distans. Utbildningen till IT-stödperson resulterar i en gymnasieexamen inom kommunikation- och informationsteknik. IT-stödperson är en examensbenämning inom utbildningen som tidigare hade benämningen datanom. En IT-stödperson har ett intresse för teknik och att hitta lösningar på olika problem. Dina studier följer en individuell studieplan som baserar sig på dina tidigare erfarenheter och kunnande. Studietiden är därför individuell, men två läsår är en riktlinje. Utbildningen baserar sig på att du har en arbetsplats eller en LIA-plats (Lärande i arbete, praktik) inom branschen och det här är möjligheten för dig att studera samtidigt.
Omfattningen på grundexamen i informations- och kommunikationsteknik är 180 kompetenspoäng. Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kompetenspoäng) och gemensamma examensdelar (35 kompetenspoäng).
Dina studier handlar bland annat om tekniska stöduppgifter, drift och underhåll, förverkligande av molntjänster, upprätthållande av cybersäkerhet eller teknisk försäljning.
Examen ger dig möjlighet att arbeta med många olika typer av uppgifter inom IT-branschen. Du klarar av att arbeta både självständigt och i grupp samtidigt som du övar upp din noggrannhet, flit och kreativitet. Du lär dig använda verktyg, material och arbetsmetoder som används i branschen. Utbildningen förutsätter att du har tillgång till en dator med administratörsrättigheter.
Dina tidigare studier räknas
Vi kan tillgodoräkna tidigare dokumenterade studier efter grundskolan. Detta kan gälla studier från gymnasium och högskola. Du kan till exempel få en examensdel godkänd och studier i gemensamma ämnen ( till exempel svenska, engelska, matematik, fysik, kemi och idrott) godkända.
Under utbildningen lär du dig bland annat:
- Kundservice
- Sociala medier, webpublicering, html, bild och textproduktion samt marknadsföring
- IT-verktyg
- Nätverk
- Grundläggande säkerhet
- Ärendehantering
- Användarstöd, problemlösning, användarhantering i system, operativsystem och programvaror
- Stödja och instruera kunden samt hanterar vid behov en enhet på distans
- Hantera kundernas ärenden
- Systemstöd
- Uppbyggnad av system inom servrar och nätverk
- Hantering av administrationssystem, scriptning, testning
- Planerandet av en webtjänst för kundens/användarens behov som beaktar säkerhet, implementering och manualer
Utbildningen består av:
- lärande i arbete (LIA, praktik)
- närstudier i skolan (Närstudiedag varannan vecka, cirka 14 gånger/år)
- självstudier/nätstudier
- yrkesprov på en arbetsplats.
En stor del av inlärningen är arbetsplatsförlagd. Det betyder att du antingen redan har en arbetsplats i branschen där du kan genomföra lärande i arbete (LIA, praktik) och avlägga yrkesprov. Eller så behöver du själv hitta en lämplig arbetsplats för LIA och yrkesprov.