Maskin- och metallbranschen

Är du intresserad av allmän verkstadsteknik, svarvning, svetsning, automation, drift- och underhåll skall du välja maskin- och metallbranschen. Du får lära dig hur man producerar varor inom industrin, hur det är att arbeta vid olika typer av bearbetningsmaskiner, några har CNC-styrsystem. Automatisk bearbetning varvat med uppgifter som ställer stora krav på hantverksskickligheten gör studierna intressanta. Under utbilningen kan du utöver de obligatoriska studierna välja mera av antigen plåt- och svetsteknik, eller skärande bearbetning.

Utbildningskod: VPT

Omfattning: 180 kompetenspoäng (kp)

Examen: Verkstadsmekaniker

Antal nybörjarplatser HT 2018: 0

Arbetsmöjligheter

Som verkstadsmekaniker kommer du att arbeta med tillverkning av olika produkter bl.a. inom metallområdet, både för hemmamarknaden och som legotillverkning för företag utanför Åland. Drift- och underhållsteknik är ett teknikområde som är mycket lämpligt om du utbildat dig till verkstadsmekaniker. Plasttekniken är ett nytt område som programmet förbereder för. Du kan även arbeta som reparatör.

Vidareutbildning

Efter utbildningen är det möjligt att studera vidare till ingenjör vid någon yrkeshögskola i övriga Finland eller på Åland. Vid Högskolan på Åland finns flera tänkbara utbildningsalternativ. För utbildningar i Sverige krävs särskild behörighet. Några särkilda behörigheter kan fås genom studier i HUTH-paketet som följe Åands lyceums läroplan.

 

Kontakt

Jonna Grunér-Andersson
Studiehandledare
Tfn.
+358-18-532572