Husteknik (VVS)

Inom utbildningsprogrammet för Husteknik får du bl.a. kunskap om branschens terminologi, automation, svetsning, lödning och olika värme- och energikällor.

Utbildningskod: VVS

Omfattning: 180 kompetenspoäng (kp)

Examen: Rörmontör

Antal nybörjarplatser HT 2018: 15

Utbildningen är utformad i samarbete med branschen och är både praktisk och teoretisk. Arbete för en kvalificerad rörmontör finns överallt i världen. Certifiering, grundutbildning, yrkesutbildning, praktik och kortkurser av olika slag ingår. Teori och praktik varvas och du lär dig bl.a. branschens terminologi, material, verktyg och automation, att svetsa och löda, att böja och sammanfoga rör, olika värme- och energikällor, att skapa och läsa CAD ritningar, arbetsledning och företagsamhet.

Arbetsmöjligheter

Som utbildad rörmontör jobbar du t.ex. med installationer, reparationer och underhåll på företag, på byggarbetsplatser och/eller i egnahemshus. Du kan jobba som anställd i ett företag eller så kan du starta eget.

Vidareutbildning

Efter att du får din examen som rörmontör kan du studera vidare, t.ex. till ingenjör vid någon yrkeshögskola på fastlandet eller på Åland. För fortsatta studier inom teknik på högskolenivå i Sverige krävs HUTH-studier enligt Ålands lyceums läroplan.

Ämnesindelning

  • Yrkesämnen 135 kp
  • Valbara ämnen 10 kp
  • Obligatoriska allmänna ämnen 35 kp

I studierna ingår 30 veckor lärande i arbete (LIA) samt yrkesprov.

Kontakt

Jonna Grunér-Andersson
Studiehandledare
Tfn.
+358-18-532572
Niels Schlott
Lärare
Tfn.
+358-18-532 310
Kim Gylling
Biträdande rektor
Tfn.
+358-18-532300