El- och automationsteknik

Inriktningen el- och automationsteknik innebär att du får lära dig elinstallationer av olika slag. Här gäller det att kunna läsa ritningar, att planera arbetet, kunna koppla och ta i bruk en elanläggning. Även service och underhåll ingår i undervisningen. Genom att utföra laborationer och övningsarbeten kommer du i kontakt med en mängd komponenter och apparatur. I studierna ingår också teoretiska grunder i ellära och elektronik.

Utbildningskod: ET

Omfattning: 180 kompetenspoäng (kp)

Examen: Elmontör

Nybörjarplatser HT 2018: 15

Arbetsmöjligheter

Elmontöryrket är ett fritt och rörligt yrke. Du kan arbeta inom flera olika områden, vanligtvis med installation, underhåll och service av elektrisk och elektronisk utrustning men även som försäljare. Du kommer att arbeta inom ett område där det sker en ständig utveckling vilket innebär att du utvecklas och lär dig nyheter inom branschen fortlöpande.

Vidareutbildning

Efter utbildningen är det möjligt att studera vidare till ingenjör vid någon yrkeshögskola i övriga Finland eller på Åland. Vid Högskolan på Åland finns flera tänkbara utbildningsalternativ. I Sverige finns möjlighet till kvalificerad yrkesutbildning som påbyggnad på programmet inom el- och datateknik. För fortsatta studier inom det eltekniska området på högskolenivå i Sverige krävs studier enligt Ålands lyceums läroplan.

Läroplan Elteknik (2016)

Kontakt

Jonna Grunér-Andersson
Studiehandledare
Tfn.
+358-18-532572