Bilbranschen

Bilar och fordon förändras för att fylla krav för konsumenternas behov och de ökande miljökraven. När du åtgärdar en ny bil idag så krävs systemtekniskt kunnande, service och kundhantering. Detta innebär att kraven på pålitlighet och kunnande är stort. Man skall söka fram serviceuppgifter och uppgraderingar både för fordon man arbetar med och den utrustning man använder. Du kommer att arbeta med allt från praktiska hantverksuppgifter till data och elektronik.

Inom utbildningsprogrammet för Bilbranschen får du lära dig avancerad teknik inom branschen. Det är ett program för dig som har ett starkt teknikintresse och tycker om att lösa tekniska problem. En del av utbildningstiden är avsatt för fordonsel och elektronik. Under studietiden har du möjlighet att välja grundläggande yrkeskompetens inom transportbranschen som valbart ämne. På årskurs 3 har du som studerande inom Bilbranschen även möjlighet att välja inriktningen Karosseri och lackering eller Lastbil och mobila maskiner vid Fordons- och transportprogrammet vid Westerlundska gymnasiet i Enköping.

Utbildningskod: FTT

Omfattning: 180 kompetenspoäng (kp)

Examen: Fordonsmekaniker

Antal nybörjarplatser HT 2018: 15

Arbetsmöjligheter

Som fordonsmekaniker kommer du att reparera fordon eller maskiner av olika slag. Med dagens avancerade teknik innebär det att du arbetar med kvalificerade arbetsuppgifter där bl.a. elektronik och datateknik ingår. Utbildningen förbereder även för jobb inom transportbranschen.

Vidareutbildning

Efter utbildningen är det möjligt att studera vidare till ingenjör vid någon yrkeshögskola i övriga Finland eller på Åland. I Sverige finns möjligheter till kvalificerad yrkesutbildning som påbyggnad på programmet inom fordons- och transportteknik. För fortsatta studier på högskolenivå inom teknikområdet i Sverige krävs studier enligt Ålands lyceums läroplan.

Läroplan bilbranschen (2016)

Kontakt

Jonna Grunér-Andersson
Studiehandledare
Tfn.
+358-18-532572